آکنه (بیماری جوش صورت) یکی از شایعترین اختلالات پوستی در دنیاست و اغلب با نام جوش رواج بیشتری دارد. آکنه در نوجوانان بروز بیشتری دارد اما گاهی آکنه تا سنین بالا برای فرد ماندگار میشود و یا بطورکل اولین بار در فرد بالغ رخ میدهد و در آن صورت با نام آکنه بالغین گفته میشود.

بعضی خانمها، این جوشها را اولین بار در سن بزرگسالی، در دوران بارداری یا منوپاز تجربه میکنند، زیرا در این دوران، آندروژنها باعث افزایش تولید چربی و در نهایت چرب شدن پوست میگردند.

آکنه غیرالتهابی، زمانی رخ میدهد که یک منفذ پوستی (منفذ فولیکول مو) با چربی و سلولهای مرده بسته شود و در این حالت با نام آکنه کمدونی گفته میشود. دو نوع کمدون وجود دارند:

کمدونهای سرسیاه: منافذ مسدودشده ای که کمی بازند، و چربی داخل فولیکول با هوا واکنش داده و اکسیده شده و سیاه رنگ به نظر میرسند.

این جوشها بعلت آلودگی ایجاد نمیشوند پس از استفاده از اسکراب و لایه بردار در این مرحله خودداری کنید، چرا که تنها منجر به تحریک پوست میشود.

کمدونهای سرسفید: منافذ مسدود شده و بسته شده هستند که در صورت عدم درمان، تبدیل به جوشهای التهابی خواهند شد

آکنه التهابی زمانی ایجاد میشود که باکتری که بصورت نرمال روی پوست است، داخل منافذ گیر بیفتد و در آن صورت منجر به عفونت، قرمزی و التهاب میشوند.

انواع آکنه های التهابی شامل:

پاپول: دانه های کوچک و دردناک هستند که زمانی رخ میدهند که چربی، باکتری و سلولهای مرده به لایه های عمیق چوست نفوذ کنند و ایجاد التهاب کنند.

پوسچول: پاپول های چرکی که در مرکز، زردرنگ هستند

ندول: توده های بزرگ و جامد و دردناک که در بین لایه های پوستی ایجاد میشود.

کیست: توده عمیق، دردناک و پر از چرک که بین لایه های پوست گیرافتاده اند. آکنه کیستی، شدید ترین نوع آکنه محسوب میشود.

به نواحی از صورت که غدد چربی بیشتری دارند T zone، ناحیه T، گفته میشود، که شامل پیشانی، بینی و چانه هستند. این نواحی پوستی بیشتر مستعد آکنه اند. هرچند آکنه میتواند در نواحی گردن، پشت، شانه ها و قفسه سینه نیز ایجاد شود. جوشهای پوست ناحیه باسن بعلت آسیب فولیکولهای مو در این ناحیه ایجاد میشود و در واقع نوعی فولیکولیت هستند نه آکنه.